ßßß Cookit - przepis na Jęczmienne kluski z orzechowo-szpinakowym sosem

Jęczmienne kluski z orzechowo-szpinakowym sosem

nazwa

Wykonanie

Mniam, mniam. Bez mięsa też może być pysznie. :) Oto przed wami dziecinnie proste - jak większość ostatnich wpisów na blogu - danie, którego smak zdumiewa nawet mnie. Niby tylko kasza, tylko szpinak i orzeszki a jednak coś w tym jest. Jęczmienne kluseczki (nie wiem jak inaczej to nazwać) mogą stanowić bazę do wszystkiego. Jeżeli macie ochotę polać je innym sosem lub obłożyć mięsem - droga wolna.
Takie wyroby można zamrozić. Potem odmrażacie je i podgrzewacie w piekarniku lub mikrofali. WAŻNE, ŻEBY LEPIĆ KLUSKI OD RAZU PO UGOTOWANIU KASZY. JEŚLI OSTYGNIE ZESCHNIE SIĘ I NIE BĘDZIE KLEIŁA I Z WASZYCH KLUSEK NICI :)
Inspiracją do przepisu był wpis na blog Kuchnia Wegetariańska, użyłam co prawda zupełnie innych składników, ale sama nie wpadłabym na pomysł, że bez mąki i jajka coś z tego wyjdzie. A tu niespodzianka.
Składniki na 2 duże porcje:
1 szkl. kaszy pęczak
2 łyżki oliwy
tyle na kluski : )) serio, a zdziwicie się jakie są dobre
Sos:
dwie garści świeżego szpinaku (możecie też użyć mrożonego)
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki orzechów ziemnych bez soli + parę do posypania
1 gotowa kluska z kaszy
Kaszę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, aż woda się wchłonie a kasza będzie bardzo miękka. Dodajemy oliwę i miksujemy na prawie gładką masę. Formujemy dowolny kształt - moje przypominały kluski śląskie. Od czasu do czasu należy zwilżyć dłonie wodą, żeby kasza nie kleiła się do nich.
Do rondelka wlewamy bulion dodajemy szpinak i gotujemy pod przykryciem 15 min. Potem dodajemy orzechy, jedną kluskę i gotujemy ok. 5-10 min. Miksujemy wszystko - znów na wpół gładką masę. Kluski polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/jeczmienne-kluski-z-orzechowo.html