Wykonanie
Jest to post, który
będę uaktualniać o wynalezione i sprawdzone rady dotyczące
zieleninki ;))1.
Zioła najlepiej kroić na drewnianej, ale zmoczonej
wodą desce. Suche drewno łatwo pochłonie aromaty z siekanych
ziół.2. Liście
mięty najlepiej zbierać zanim zaczną kwitnąć - zakwitnięte
tracą aromat.3.
Natkę pietruszki wyjątkowy myjemy w ciepłej wodzie - zimna
woda odbiera jej część smaku4.
Koperek i
szczypiorek mogą być świeże na długo, gdy wymieszamy te posiekane
zioła i zamkniemy w szczelnym pojemniku.5.
Bazylia rośnie więcej i bardziej, gdy ją zbieramy. I najlepiej zrywać całe pędy - wtedy będzie się rozrastać.6.Cząber ogrodowy pobudza apetyt, reguluje perystatykę jelit, ma działanie przeciwzapalne i wiatropędne, ponadto nadaje potrawom lekko gorzki smak.7.
Kolendra odpowiada za rozpuszczenie cholesterolu, podobno czuć w niej aromat
pomarańczy.8..
Liść laurowy o korzenno-gorzkim posmaku pomaga wchłaniać pokarm.9.
Mięta pieprzowa doskonale gasi pragnienie, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, ma tez właściwości chłodzące i orzeźwiające10.
Rozmaryn pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych i wspomaga trawienie. Ma właściwości moczopędne działa uspokajająco, a także rozkurczowo11. O słodko - gorzkawym smaku i intensywnym aromacie -
tymianek -doskonale pobudza apetyt, jest też doskonałym środkiem wykrztuśnym.12.
Lubczyk ogrodowy - może z powodzenie zastąpić nam
magi - trzeba tylko uważać ponieważ ma bardzo silny i intensywny aromat. Podobno łagodzi bule menstruacyjne oraz jest afrodyzjakiem13.
Oregano ze względu na swoje właściwości rozkurczone nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży.Aktualizacja 05 . 03.1314.
Zioła o kolorowych liściach wystawiamy na słońce, aby zintensyfikować ich barwę15. Kwitnący
szczypiorek przycinamy 2 cm nad ziemią, aby wypuścił nowe pędy16.
Koperek łatwo wysiewa się sam. Warto pamiętać o usuwaniu w odpowiednim czasie dojrzałych owocostanów.17. Gdy wysiewamy
zioła do pojemników i umieszczamy na balkonie, pamiętajmy, aby było osłonięte od wiatru.18. Wymagania dotyczące stanowisk:
słoneczne raczej suche:
anyż, cząber, lawenda,
majeranek,
oregano,
rozmaryn,
szałwia,
tymianeksłoneczne i średnio wilgotne:
bazylia,
koper,
estragon, nagietek,
trybula,
melisalekko zaciemnione i wilgotne:
rzeżucha,
lubczyk,
chrzan,
pietruszka,
mięta pieprzowa,
szczypiorekgleba żyzna:
lubczyk,
chrzangleba jałowa:rumianek,
rozmaryn,
szałwia,
cebulaNa koniec co roślina potrafi zrobić dla słońca;PPPPP