Wykonanie
Znamy 4 podstawowe sposoby przechowywania
ziół, które pozwolą nam cieszyć się nimi cały rok. Możemy je suszyć, mrozić i przechowywać w zalewie oraz
soli.Suszenie
Zioła suszymy w zaciemnionych przewiewnych miejscach. Długość suszenia zależy od pogody i temperatury otoczenia, ale powinniśmy przeznaczyć na to ok 3 tyg. Pamiętajmy- jeśli chcemy suszyć
zioła w całości, aby wiązać je drucikiem lub nicią. Pęki
ziół nie powinny być za grube. Nasiona inaczej niż liście i pędy suszymy na słońcu. Drugim sposobem suszenia jest suszenie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 35 st.C. Wykładamy
zioła na papier ułożony na blaszce. Przechowujemy w szczelnych pułkach lub ciemnych słoikach.
ZamrażanieNiska temperatura nie wpływa negatywnie na właściwości
ziół. Należy je mrozić jak najszybciej po zerwaniu. Wykorzystujemy delikatne części roślin- myjemy je i dokładnie suszymy, a następnie siekamy. Mrozimy w woreczkach lub wysypane na papierze na półce do mrożenia
lodu - następnie umieszczamy w woreczku lub pojemniku - ten sposób powoduje,iż są bardziej sypkie. Wykorzystujemy w ciągu 9 miesięcy.Do zalewy z
octu lub
oliwyDo
ziołowych zalew wykorzystujemy pojedyncze pędy
ziół, które wkładamy do butelek z
octem winnym lub
oliwą z oliwek. Odstawiamy szczelnie zamknięte na 4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu.
W
solimieszamy 100 g drobno posiekanych
ziół z 20 g
soli. Przechowujemy tę mieszankę w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Które
zioła - jak przechowywać??Do wysuszenia:bylica,cząber,
koper,
estragon,lawenda,
lubczyk,
majeranek,
oregano(lebiodka),
pietruszka,
mięta,
rozmaryn,
szałwia,
tymianek,hyzopDo zamrożenia:
koper,
trybula,
kolendra,
pietruszka,
szczypiorek,
melisa,
lubczyk,
bazyliaDo zalewy z
oliwy:lawenda,
majeranek,lebiodka,
rozmaryn,
szałwia,
tymianek,hyzop,
bazyliaDo zalewy z
octu:
bazylia,
koper,
estragon