ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)
60 g miodu
20 ml oliwy z oliwek
1 jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania chałek)
1 płaska łyżeczka soli
550 g mąki pszennej
mak/sezam do posypania
Nie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie).
Wyjmujemy ciasto na blat (w razie potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej.
Wykładamy uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem czy czym tylko lubimy. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego!
W tym Wypiekani na śniadanie udział wzięli:
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2015/03/chaka.html