Wykonanie
Jako że mój najukochańszy mąż kupił mi nie taki
ser co trzeba musiałam sama się po niego pofatygować :) Poszłam do Fresh Marketu i przy okazji postanowiłam kupić
jajka na jutrzejsze śniadanie. No i co?
Jajco. A raczej jego brak! Jak sklep, który reklamuje się na taki świeży, nowoczesny, fajny i w ogóle ma tylko
jajka trójki? Ale eko produktów to cała półka była. A ja chciałam tylko kilka jajeczek od szczęśliwych
kurek... Ale za to zrewidowałam swoja wizję sałatki i zamiast dodać
pestki dyni dodałam tytułową czarną
soczewicę. Wygląda jak kuleczki czarnego
kawioru, stąd jej nazwa. Kończę zatem ten wstęp, co by nie przypominać mojego
męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :)Do sałatki potrzebujemy:opakowanie mieszanki
sałat20 kuleczek czerwonego
winogrona100 g
sera z niebieską pleśnią typu Lazurgarść
soczewicy Beluga
sos winegretSos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą:2 łyżki
octu3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuGarść
soczewicy gotujemy w szklance
wody ok. 25 minut, soląc pod koniec.
Winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki.
Sałatę wykładamy na talerz, układamy
winogrona, kruszymy
ser. Następnie posypujemy
soczewicą i polewamy
sosem winegret.Smacznego!Już trochę zdrowsza
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)