Wykonanie
Dzisiaj moja ulubiona
sałatka. Chociaż jest tyle jej wersji, że tak naprawdę nie zawsze jest ulubiona, nie każda wersja mi pasuje. Ale jeśli jest dobrze zrobiona to jest pyszna. Lepszej nie ma. Ja lubię taką, która lekko
szczypie w
język.Z ciekawości chciałem poszukać jej korzeni. No i co znalazłem? Otóż niektóre źródła mówią, że nazwa coleslaw pochodzi z
języka duńskiego, inne źródła, że z niderlandzkiego, a jeszcze inne, że z angielskiego. Tak to jest szukać czegoś w internecie. Nie wiem więc skąd coleslaw pochodzi, ale wiem, że jest pyszny. Ja przygotowałem dla was przepis, który mi osobiście pasuje najlepiej. Nie za ostra
sałatka, nie za łagodna, taka z fajnym posmakiem.Przygotowałem ją do potrójnego burgera z
serem comté, na który przepis pojawi się za jakiś tydzień. Bo jak być może pamiętacie od kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy.400 g
białej kapusty1 duża
marchewka1
cebula4 łyżki
majonezu (KLIK)2 łyżki ostrej
musztardy (KLIK)1 łyżka
octu jabłkowegosól,
pieprzWarzywa drobno szatkujemy, mieszamy z
musztardą,
majonezem i
octem jabłkowym. Do smaku doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy i chowamy do lodówki na godzinę.Gotowe :)Smacznego!