Wykonanie
Całkiem niedawno odkryłam, że na blogu praktycznie nie ma przepisów na surówki. Nie wiem dlaczego, ani jak to się stało. Sałatki pojawiają się od czasu do czasu, ale surówki nie. To się zmieni. Obiecuję. Na początek znana chyba wszystkim surówka coleslaw.
Składniki:pół główki (małej)
białej kapusty2 - 3
marchewki1
cebula3 łyżki
majonezu1 łyżka
mlekasól,
pieprz1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
octu jabłkowego (lub
winnego białego)
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy.
Marchewki obieramy i ucieramy na tarce (drobnej).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.
Majonez i
mleko dokładnie mieszamy. Dodajemy
sok z cytryny i
ocet i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Polewamy surówkę i mieszamy całość. Dobrze jest odstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.