Wykonanie
Bardzo smaczna surówka,chyba nie trzeba jej nikomu zachwalać. Doskonała na rodzinne imprezy, na zwykły obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale.Składniki- pół główki
białej kapusty-
marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze-
zielona cebulka- zielona
pietruszka-
cukier,
sól,-
ocet jabłkowy-
sok z cytryny-
majonez-
mlekoWykonanie
Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami aż trochę zmięknie i delikatnie puści sok.
Marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki,
cebulkę i
pietruszkę siekam dodaje do miski. Mieszam. Posypuję łyżeczką
cukru, dwoma szczyptami
soli, dolewam 2-3 łyżki
mleka, łyżeczkę
octu jabłkowego i kilka kropli
soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki
majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.Smacznego :)