Wykonanie
Jakiś czas napisałam, że będzie więcej surówek. Napisałam i na tym się skończyło, przynajmniej blogowo. Bo w rzeczywistości powstają, chociaż nie zawsze tak czasochłonne jak ta. Pierwszy raz taką surówkę
jadłam u moich teściów i od tamtej
pory gości i u nas od czasu do czasu .
Składniki:1/2 główki małej
białej kapusty2
jajka2
marchewki1
cebula (tym razem czerwona, ale może być też cukrowa)1 łyżeczka
octu1/2
jabłka1 łyżka
majonezu2 - 3 łyżeczki
musztardyjogurt naturalny /
śmietanasól,
pieprzWykonanie:
Kapustę szatkujemy. Obgotowujemy w wodzie z
octem przez kilka minut (możemy ten etap pominąć). Odcedzamy i dokładnie odsączamy.
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewki i
jabłka obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Cebulę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos z
majonezu,
musztardy i
śmietany lub
jogurtu. Polewamy surówkę sosem. Odstawiamy do lodówki aby chwilę się przegryzła.