Wykonanie
Na blogu
zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)
Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z
kapusty. Jej nazwa pochodzi z
języka niderlandzkiego, natomiast historia sięga prawdopodobnie czasów Starożytnego Rzymu. Wersje tej sałatki są różne, w zależności od
kraju dodaje się do niej też
jabłko lub
ananasa. Moja wersja jest najprostsza, najbardziej klasyczna, czyli
kapusta i
marchew.Składniki:2 szklanki poszatkowanej
białej kapusty1 szklanka startej w julienne
marchewki1/2
cebuli pokrojonej w drobne piórka2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu typu greckiego2 łyżeczki
musztardy francuskiej Dijon
sok z cytrynysólpieprzWykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania.