ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej i białej kapusty

Surówka z czerwonej i białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie surówkę coleslaw, ta z pewnością posmakuje Wam równie bardzo. Obie na bazie kapusty, obie delikatne i zachęcające już samym zapachem, ale mimo wszystko różniące się smakiem. Dodatek białej kapusty jest minimalny, więc jeśli wolicie samą czerwoną - można pominąć. Zachęcam do urozmaicenia obiadu tą fantastyczną surówką. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Jusi .
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty,
- garść drobno pokrojonej białej kapusty,
- 1 niewielka cebula,
- 1 płaska łyżka musztardy,
- majonez,
- sól, pieprz, cukier,
- sok z cytryny - 1-2 łyżki.
Kapustę białą i czerwoną kroimy drobno, albo ścieramy na tarce z małymi oczkami. Podobnie cebulę (wcześniej obraną). W kubku przygotowujemy sos: 2-3 łyżki majonezu, sok z cytryny (1-2 łyżki), łyżka musztardy, przyprawy do smaku. Sos mieszamy z warzywami. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/surowka-z-czerwonej-i-biaej-kapusty.html