ßßß
Cookit - przepis na Tajska sałatka z chrupiącym tofu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tajska sałatka z chrupiącym tofu
Składniki
Makaron ryżowy
Olej
Papryka czerwona
Kolendra
Bazylia tajska
Orzechy
Sałata rzymska
Fistaszki
Limonka
Ocet ryżowy
Czosnek
Oliwa z oliwek
Sól
Wykonanie
Tajowie
do swoich sałatek dodają cienkie paseczki
mięsa
, ryb lub
owoców morza
. W wersjach wegetariańskich i wegańskich podobną rolę spełniają
grzyby
lub
ser
tofu
. Sosy zazwyczaj są bardzo ostre, z dodatkiem pokruszonych
fistaszków
,
płatków
chili
lub
szczypiorku
. Poniżej przepis na jedno z takich
tajskich
dań.Składniki:opakowanie cienkiego
makaronu ryżowego
łyżka
oleju
arachidowego200g naturalnego
tofu
(u nas wersja BIO firmy Polsoja)dwie duże
czerwone papryki
garść liści
kolendry
i
bazylii tajskiej
liście z
trzech
mini
sałat rzymskich
200 g prażonych
fistaszków
sos:sok z
trzech
limonek
2 łyżki przyprawione
ocet ryżowy
zmiażdżony ząbek
czosnku
5 łyżek
oleju
arachidowego2 łyżki
oliwy
sól
do smaku
Makaron ryżowy
przygotować według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać grubą warstwę
oleju
arachidowego na głębokiej patelni. Gdy się rozgrzeje usmażyć w nim
tofu
na złotobrązowo. Zdjąć z ognia, ostudzić i pociąg w plasterki. Do dużej miski przenieść
sałatę
,
paprykę
,
tofu
,
ryż
i prażone orzeszki oraz
kolendrę
. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim
sałatę
. Posypać świeżymi listkami
kolendry
i
bazylii tajskiej
. Podawać od razu.
Źródło:
http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/11/tajska-saatka-z-chrzupiacym-tofu.html
Przepisy powiązane
Pesto bazyliowo-kolendrowe
Pesto bazyliowo-kolendrowe
Pesto bazyliowo-kolendrowe
Pesto bazyliowo-kolendrowe
Pesto bazyliowo-kolendrowe
Składniki powiązane (0)