Wykonanie

NA ZDROWIE!Składniki:1 główka
czosnku4
ziemniaki1 litr wrzącej
wody lub
bulionu warzywnego3 duże łodygi
jarmużu1 łyżka klarowanego
masłasólpieprz syczuański1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 płaska łyżeczka
skórki cytrynowej1 łyżka
mascarponejajka w koszulkachkilka posiekanych
pistacjikilka kropel
oliwy sezamowej lub dyniowej
Czosnek obrać z łupinek, każdy ząbek przepołowić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać
masło w szerokim, płaskim rondlu i dusić razem warzywa, aż będą prawie miękkie. W połowie duszenia dodać umyty i obrany, z twardych nerwów,
jarmuż. Po chwili wlać wrzątek lub
bulion, przykryć i gotować jeszcze kilkanaście minut. Zmiksować bardzo dokładnie (można jeszcze przetrzeć przez sito), dodać
mascarpone,
przyprawy i wymieszać. W osobnym garnku zagotować
wodę, dodać łyżeczkę
octu jabłkowego i wbić tyle
jajek ile chętnych na zupę. Odcedzić na drewnianej desce. Do głębokich miseczek wlać zupę, włożyć po jednym
jajku, posypać posiekanymi
pistacjami.