Wykonanie
Na zupę z
porów natknęłam się dopiero wczoraj. I to w firmowej stołówce. Była nawet całkiem niezła, ale po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją po swojemu. Poza zdziwieniem
męża, że zupę robię na patelni, zaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:)
Składniki:1 szt
por0,5 kg
ziemniaki1 szt
marchewka1 szt
szczypior2 litry
bulion warzywny (może byc z kostki)do smaku
gałka muszkatołowa mielonado smaku
sóldo smaku
pieprz2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwekwodaPora myjemy i kroimy w krążki.
Ziemniaki i
marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z
masłem i
oliwą z oliwek wykładamy
por, dusimy kilka minut i dokładamy
ziemniaki i
marchewkę, doprawione
vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by
por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie
wodą.
Następnie przekładamy do garnka, dolewamy
bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany
szczypior, doprawiamy
gałką muszkatałową,
pieprzem i
solą (
vegetą).
I zupka gotowa. Pyszna i pachnąca! mniam:)