Wykonanie
Jesień już jest z nami od jakiegoś czasu, aby dania na talerzu nie był nudne i bez
barwne dzisiaj zaserwuję wam krem z dyni w akompaniamencie rozgrzewających przypraw,
papryki oraz naleśniczków z
kurkumą curry oraz
szpinakiem.
No to zaczynamy kucharzenie !Składniki:KREM0 , 5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce2 mocno dojrzałe
czerwone papryki1 biała
papryka1 spora
cebulałyżka
masła0,5 litra
bulionu z kuryłyżka
mąki ryżowejsól,
pieprz zioła tajlandzkie/curryNALEŚNIKIkubek letniego
mleka 1,5%1
jajkook 1 szklanki
mąkisól,
pieprz,
curry,
kurkumaFARSZ*kubek
mrożonego szpinakutwaróg półtłusty 0,5 kostki1 duży ugotowany
ziemniak2 ząbki
czosnkusól,
pieprzDEKORACJA
pestki dynimozzarella z
ziołamiser typu
cheddarposiekane paski naleśników
Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo
cebulę,
paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.
Dynie z
papryką smażymy jakiś czas na
maśle, kiedy
dynia robi się już miękka dodajemy
cebulę oraz
sól,
zioła tajlandzkie/curryW tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę
oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.
szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z
twarogiem,
ziemniakiem i
przyprawami.do miękkich warzyw dolewam
bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję
pieprzu oraz 1 łyżkę
mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy
pestki dyni i
sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak
makaronem, propozycja podania na zdjęciach.
*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.**
Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i
ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.