ßßß Cookit - przepis na Paprykowy krem ze smażonej dyni + naleśniczki curry z farszem szpinakowym

Paprykowy krem ze smażonej dyni + naleśniczki curry z farszem szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Jesień już jest z nami od jakiegoś czasu, aby dania na talerzu nie był nudne i bez barwne dzisiaj zaserwuję wam krem z dyni w akompaniamencie rozgrzewających przypraw, papryki oraz naleśniczków z kurkumą curry oraz szpinakiem.
No to zaczynamy kucharzenie !
Składniki:
KREM
0 , 5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce
2 mocno dojrzałe czerwone papryki
1 biała papryka
1 spora cebula
łyżka masła
0,5 litra bulionu z kury
łyżka mąki ryżowej
sól,pieprz zioła tajlandzkie/curry
NALEŚNIKI
kubek letniego mleka 1,5%
1 jajko
ok 1 szklanki mąki
sól, pieprz, curry, kurkuma
FARSZ*
kubek mrożonego szpinaku
twaróg półtłusty 0,5 kostki
1 duży ugotowany ziemniak
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
DEKORACJA
pestki dyni
mozzarella z ziołami
ser typu cheddar
posiekane paski naleśników
Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.
Dynie z papryką smażymy jakiś czas na maśle, kiedy dynia robi się już miękka dodajemy cebulę oraz sól, zioła tajlandzkie/curry
W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.
szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z twarogiem, ziemniakiem i przyprawami.
do miękkich warzyw dolewam bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję pieprzu oraz 1 łyżkę mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.
Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy pestki dyni i sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .
Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak makaronem, propozycja podania na zdjęciach.
*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.
**Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2015/10/paprykowy-krem-ze-smazonej-dyni.html