Wykonanie
Przepyszna pizza dla wygłodniałych.
Kapusta działa tu jak orzeźwienie całości i sprawia, że możemy zjeść jeszcze 2 i 3 kawałek, ogromnie mi smakowała, polecam bardzo :)
ciasto:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłej
wody ( w temp. ciała)1 płaska łyżeczka
cukru1,5 łyżki
oleju lub
oliwy15 gramów
drożdży3/4 płaskiej łyżeczki
solifarsz:400 gramów
kiszonej kapusty (może być również z
marchewką)200 gramów
wędzonego boczku2 średnie
cebule2
pomidory400 gramów
pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
przyprawa do pizzy
sól,
czarny pieprzsos:5 łyżek
ketchupu pikantnego2 łyżeczki
musztardy ( jakiej lubicie)dodatkowo:150 gramów
mozzarelli do pizzy i zapiekanekNajpierw zabieramy się za ciasto, kiedy będzie rosło przygotujemy składniki farszu.
Drożdże rozprowadzamy z
cukrem w wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiewamy z
solą, wlewamy
olej, dodajemy stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto (jeśli się lepi, podsypujemy odrobiną
mąki).Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia ręcznie formujemy cienki placek, odstawiamy na 40 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (ma "spuchnąć) jak na zdjęciu.
Farsz.
Kapustę odciskamy z soku, przesmażamy na większym ogniu na 3 - 4 łyżkach
oleju, przekładamy do miseczki.UWAGA: Jeśli obawiamy się, że może być bardzo kwaśna, a takiej nie lubimy ostatecznie możemy ją krótko przepłukać.
Boczek kroimy w paseczki,
cebulę siekamy, smażymy razem do zrumienienia
boczku, przekładamy do miseczki.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, przesmażamy na
oleju, lekko solimy i
pieprzymy, przekładamy bez tłuszczu do miseczki.Składniki sosu mieszamy ze sobą i smarujemy obficie podrośnięty placek zostawiając około 1 cm krawędzi niezasmarowany.Następnie wykładamy
kapustę kiszoną, posypujemy
przyprawą do pizzy,
potem lecą
pieczarki, na
pieczarki wykładamy
boczek z
cebulką, znów posypujemy
przyprawą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki
pomidory (
ser wyłożymy podczas pieczenia, ale nie teraz).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika, kierujmy się zasadą, że brzegi mają być lekko zezłocone), na około 5 minut przed końcem wykładamy
starty ser i zapiekamy do jego rozpuszczenia.Smacznego !