ßßß Cookit - przepis na pizza po polsku (z kiszoną kapustą i boczkiem)

pizza po polsku (z kiszoną kapustą i boczkiem)

nazwa

Wykonanie

Przepyszna pizza dla wygłodniałych. Kapusta działa tu jak orzeźwienie całości i sprawia, że możemy zjeść jeszcze 2 i 3 kawałek, ogromnie mi smakowała, polecam bardzo :)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody ( w temp. ciała)
1 płaska łyżeczka cukru
1,5 łyżki oleju lub oliwy
15 gramów drożdży
3/4 płaskiej łyżeczki soli
farsz:
400 gramów kiszonej kapusty (może być również z marchewką)
200 gramów wędzonego boczku
2 średnie cebule
2 pomidory
400 gramów pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
przyprawa do pizzy
sól, czarny pieprz
sos:
5 łyżek ketchupu pikantnego
2 łyżeczki musztardy ( jakiej lubicie)
dodatkowo:
150 gramów mozzarelli do pizzy i zapiekanek
Najpierw zabieramy się za ciasto, kiedy będzie rosło przygotujemy składniki farszu.
Drożdże rozprowadzamy z cukrem w wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, wlewamy olej, dodajemy stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto (jeśli się lepi, podsypujemy odrobiną mąki).
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia ręcznie formujemy cienki placek, odstawiamy na 40 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (ma "spuchnąć) jak na zdjęciu.
Farsz.
Kapustę odciskamy z soku, przesmażamy na większym ogniu na 3 - 4 łyżkach oleju, przekładamy do miseczki.
UWAGA: Jeśli obawiamy się, że może być bardzo kwaśna, a takiej nie lubimy ostatecznie możemy ją krótko przepłukać.
Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy, smażymy razem do zrumienienia boczku, przekładamy do miseczki.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, przesmażamy na oleju, lekko solimy i pieprzymy, przekładamy bez tłuszczu do miseczki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i smarujemy obficie podrośnięty placek zostawiając około 1 cm krawędzi niezasmarowany.
Następnie wykładamy kapustę kiszoną, posypujemy przyprawą do pizzy, potem lecą pieczarki, na pieczarki wykładamy boczek z cebulką, znów posypujemy przyprawą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory (ser wyłożymy podczas pieczenia, ale nie teraz).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika, kierujmy się zasadą, że brzegi mają być lekko zezłocone), na około 5 minut przed końcem wykładamy starty ser i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/10/pizza-po-polsku-z-kiszona-kapusta-i.html