Wykonanie
Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.
Ciasto:400 g
mąki1/3 kostki
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka40 ml
oleju1
jajkopłaska łyżeczka
soli0,5 kg
pieczarek1
cebula1
serek feta1
czerwona papryka1 łyżka
olejusól,
pieprz,
przyprawa do pizzy
Drożdże rozpuszczamy w
mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotowujemy farsz:
Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym
oleju razem z
papryką pokrojoną w paski i
pieczarkami w plasterki, następnie
ser feta kroimy w kostkę.Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
mąką lub
bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę.Wykładamy
pieczarki i
ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut.