Wykonanie
Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w
czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe!
(Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk)Ciasto:2,5 szklanki
mąkiszklanka
mleka3 łyżeczki
cukru50g
drożdży1/4 szklanki
olejuszczypta
soliFarsz:1 duża
cebula1/4
czerwonej papryki10 średniej wielkości
pieczarek100g
szynkigarść
kukurydzy z puszki
olej do podsmażenia
przyprawy:
papryka słodka, ostra,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany+
ser do posypaniaPrzygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek.1. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże oraz
cukier.2. W misce umieszczamy
mąkę, dodajemy
sól, rozczyn oraz
olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy
mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3.
Cebulę,
paprykę i
szynkę kroimy.
Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy
cebulę razem z
papryką. Kiedy
cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością
wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy
woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy
pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania
wody. Na końcu dodajemy
kukurydzę i
szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka.
5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6.
Bułki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, na każdą nakładamy starkowany
ser. Pozostawiamy
bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż
będę złote.