ßßß Cookit - przepis na Jaglana tarta z serem i cukinią

Jaglana tarta z serem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości. Mówi się, że ma ona mało skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca! Zatem do dzieła !
Składniki:
spód:
szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki parmezanu
łyżeczka soli
masło (do wysmarowania formy)
reszta:
250 g sera białego (np. capreggio)
3 jajka
180 g śmietany 18 %
cukinia
pomidorki koktajlowe
oliwa
sól
pieprz ziołowy
bazylia suszona
czosnek granulowany
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gotujemy ją do momentu aż wsiąknie całą wodę. Następnie, gdy kasza ostygnie dodajemy do niej 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki parmezanu. Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy masłem i wkładamy ją kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).
Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie oliwy. Trzy rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną solą, pieprzem ziołowym, bazylią i czosnkiem granulowanym. Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód. Ser kruszymy i wysypujemy go na masę. Następnie układamy na wierzchu cukinie i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/11/jaglana-tarta-z-serem-i-cukinia.html