Wykonanie
Dzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest
kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj
kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości.
Mówi się, że ma ona mało
skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego
białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca! Zatem do dzieła !Składniki:spód:szklanka
kaszy jaglanej2 łyżki
mąki pszennej2
jajka2 łyżki zielonej
pietruszki2 łyżki
parmezanułyżeczka
solimasło (do wysmarowania formy)reszta:250 g
sera białego (np. capreggio)3
jajka180 g
śmietany 18 %
cukiniapomidorki koktajlowe
oliwasólpieprz ziołowybazylia suszona
czosnek granulowanyPrzygotowanie:
Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach
wody z dodatkiem łyżeczki
soli. Gotujemy ją do momentu aż wsiąknie całą
wodę. Następnie, gdy
kasza ostygnie dodajemy do niej 2
jajka, 2 łyżki
mąki, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki oraz 2 łyżki
parmezanu. Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy
masłem i wkładamy ją
kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).

Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie
oliwy. Trzy rozbełtane
jajka łączymy ze
śmietaną solą,
pieprzem ziołowym,
bazylią i
czosnkiem granulowanym. Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód.
Ser kruszymy i wysypujemy go na masę. Następnie układamy na wierzchu
cukinie i pokrojone w plasterki
pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego ! :)


