ßßß
Potrzebujemy:300 gram żeberek6 czerwonych buraczków1 dużą marchew1 średnią cebulę1 średnią pietruszkę6 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe200 g gęstej, kwaśnej śmietanykilka kropli soku z cytryny2 łyżki cukruPrzepis znaleziony na Kwestii Smaku (odrobinę przeze mnie zmodyfikowany).Mięso płuczemy, dzielimy na trzy części. Wkładamy do garnka, zalewamy trzema litrami zimnej wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie odszumowujemy, solimy i zmniejszamy ogień na najmniejszy, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.W międzyczasie myjemy buraczki, obieramy i kroimy w drobne słupki, zasypujemy dwiema łyżkami cukru. Obieramy marchewkę i pietruszkę, z cebuli zdejmujemy zewnętrzne liście, nie obcinamy korzonków.Po 30 minutach gotowania żeberek wkładamy do nich cebulę i pietruszkę. Po 40 minutach gotowania dokładamy pokrojoną na cztery części marchewkę i buraczki.Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką na najmniejszym ogniu (zupa ma tylko "mrugać", nie może się za mocno gotować) przez 40 minut, do miękkości buraczków.Odstawiamy z ognia i studzimy przez kilkanaście minut.Do dużego kubka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżek zimnej wody i po łyżce wlewamy trochę zupy, dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy stopniowo do zupy, cały czas mieszamy. Nie doprowadzamy zupy do wrzenia!Na koniec jeszcze solimy i pieprzymy do smaku.Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i jajkiem.Smacznego:)