ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonych buraków

Zupa z czerwonych buraków

nazwa

Wykonanie

Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:)
Składniki:
2 duże buraczki czerwone
1 duża cebula lub dwie małe
2-3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
sól
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
4 jajka
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję kilka minut. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do niej szczyptę soli, hartuję gorącym wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram ziemniaki, gotuję, odcedzam z wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2 cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym maśle, na rumiano.
Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno nakładam ziemniaki i okraszam smażoną cebulką.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/03/zupa-z-czerwonych-burakow.html