Wykonanie
Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych
buraków z
jajkiem na twardo i z
ziemniakami z
wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:)
Składniki:2 duże
buraczki czerwone1 duża
cebula lub dwie małe2-3
marchewki1
pietruszka1/2
selerasólcukierziele angielskieliść laurowysok z cytryny lub kwasek
cytrynowy2-3 łyżki
śmietany2 łyżeczki
mąki pszennej4
jajkaWykonanie:Wszystkie warzywa, prócz
cebuli, szoruję pod bieżącą
wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam
wodą by je przykryć i gotuję do miękkości.
Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do
mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru.
Potem dodaję
przyprawy i gotuję kilka minut.
Śmietanę mieszam z
mąką, dodaję do niej szczyptę
soli, hartuję gorącym
wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram
ziemniaki, gotuję, odcedzam z
wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2
cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym
maśle, na rumiano.
Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde
jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno nakładam
ziemniaki i okraszam smażoną
cebulką.
SMACZNEGO!