ßßß Cookit - przepis na BOTWINKA

BOTWINKA

nazwa

Wykonanie

Udało mi się w tym roku przyjechać na urlop do Polski latem. Mnogość warzyw i owoców na targach powoduje, że aż chce się szaleć w kuchni.
Postanowiłam ugotować jedną z moich ukochanych zup, czyli botwinkę. Aż szkoda, że tak rzadko mam okazję ją jeść.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
1 większa marchew
1 większa pietruszka
7 buraków wraz z liśćmi (bulwy wielkości małego jabłka)
około 2-2,5 litra bulionu
kawałek skórki z wędzonego boczku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
mąka
3 łyżki śmietany 18%
sok z cytryny
pieprz
świeży koperek
cebula
ugotowane ziemniaki
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
1. Marchew, pietruszkę i buraki (wraz z liśćmi) drobno pokrój. Pokroiłam na słupki.
2. Skórkę boczku i warzywa gotuj w bulionie. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
3. Kiedy warzywa będą miękkie zabiel zupę mieszaniną złożoną z : mąki (tak około 2 łyżek) wymieszanej ze śmietaną i chochlą zupy. Staraj się, aby nie było grudek.
4. Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
5. Zupę podawaj z jajkiem i ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką i koperkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/09/botwinka.html