Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Szczawiowa jest pyszną i zdrową bombą witaminową – ma w sobie mnóstwo witaminy C, potasu i żelaza. Warto skorzystać z sezonu i zajadać się tą pyszną zupą, póki dostępne są świeże liście szczawiu.
Składniki:
500 g surowych żeberek wieprzowych
2 marchewki
Pietruszka
Pora
Seler
Natka
Cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
300 g szczawiu
250 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 ziemniaki
Koperek
4 jaja
Sól, pieprz
Przygotowanie
Włóż do garnka pokrojone żeberka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szum, dodaj włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, pora, selera i natkę), zagotuj ponownie, zmniejsz ogień .
Na palniku opiecz obraną cebulę, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim dodaj do wywaru, gotuj co najmniej 1,5 godziny.
W między czasie ugotuj pokrojone na kawałki ziemniaki i jajka na twardo.
Wyjmij z garnka żeberka i włoszczyznę. Jedną z marchewek pokrój na plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru. Dodaj również ugotowane ziemniaki.
Szczaw umyj i posiekaj, dodaj do zupy.
Wymieszaj mąkę z dwoma łyżkami wywaru, dodaj do śmietany, stopniowo wlewaj do zupy. Dopraw do smaku, delikatnie zagotuj.
Zupę podawaj z połówkami jajek i posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2019/06/11/zupa-szczawiowa-2