Wykonanie
Szczawiowa jest pyszną i zdrową bombą witaminową – ma w sobie mnóstwo witaminy C, potasu i żelaza. Warto skorzystać z sezonu i zajadać się tą pyszną zupą,
póki dostępne są świeże liście szczawiu.Składniki:500 g surowych
żeberek wieprzowych2
marchewkiPietruszkaPoraSelerNatkaCebula2
listki laurowe2
ziela angielskie300 g szczawiu250 g
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki2
ziemniakiKoperek4
jajaSól,
pieprzPrzygotowanieWłóż do garnka pokrojone
żeberka, zalej
wodą i zagotuj. Zdejmij szum, dodaj
włoszczyznę (
marchewki,
pietruszkę,
pora,
selera i
natkę), zagotuj ponownie, zmniejsz ogień .Na palniku opiecz obraną
cebulę, wraz z
liściem laurowym i
zielem angielskim dodaj do
wywaru, gotuj co najmniej 1,5 godziny.W
między czasie ugotuj pokrojone na kawałki
ziemniaki i
jajka na twardo.Wyjmij z garnka
żeberka i
włoszczyznę. Jedną z
marchewek pokrój na plasterki i wrzuć z powrotem do
wywaru. Dodaj również ugotowane
ziemniaki.
Szczaw umyj i posiekaj, dodaj do zupy.Wymieszaj
mąkę z dwoma łyżkami
wywaru, dodaj do
śmietany, stopniowo wlewaj do zupy. Dopraw do smaku, delikatnie zagotuj.Zupę podawaj z połówkami
jajek i posiekanym świeżym
koperkiem.Smacznego!Reklamy