ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Zawsze na przełomie maja i czerwca dopada nas kapuściane szaleństwo :)
Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :)
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
Pyyycha!
Składniki :
1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
20 dag boczku wędzoneg0
pęczek koperku
liść laurowy
ziele angielskie
bulion (ja miałam drobiowy)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/06/zupa-z-modej-kapusty.html