Wykonanie
Zawsze w lato mam mały problem z wykorzystaniem warzyw. Nakupuję, zużyje 3/4 a reszta czeka i czasami niestety się marnuje. Nic na to nie poradzę, że warzywniaki powodują u mnie ślinotok i zjadam oczami wszystko, co oferują.Wymyśliłam zatem placki warzywne, żeby przetworzyć
marchewkę i
cukinię, które mi zalegały w lodówce. Jestem z nich bardzo zadowolona, bo są delikatne w smaku, lekko słodkawe, na brzegach chrupiące. Przygotowałam też sos
śmietanowy, który w zamierzeniu miał być
sosem tatarskim, ale zapomniałam kupić
korniszonów :) Mój sosik doskonale pasuje do placków i takie danie polecam na upalne dni, bo jest lekkie i bardzo smaczne.
Składniki:70 dag
ziemniakównieduża
cukinia2
marchewki3 łyżki
mąki1
jajosól i
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Marchewkę i
ziemniaki obieramy,
cukinię tylko myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o średnich oczkach (ewentualnie może być na grubych, ale wtedy trzeba placki smażyć dłużej). Dodajemy
mąkę,
jajko i
przyprawy, mieszamy dokładnie. Gdyby w misce z masą zbierała się duża ilość płynu, należy ją sukcesywnie odsączać. Na rozgrzanym
oleju smażymy nieduże placuszki. Warto je odsączyć na ręczniku papierowym.
SOSSkładniki:4 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
majonezu1
jabłko1
cebulasok z cytryny (kilka kropel)pół pęczka
koperkusól i
pieprzPrzygotowanie:
Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podobnie
cebulę.
Jabłka skropić
sokiem z cytryny a
cebulę obficie posolić. Odstawić na chwilę aby zmiękła.
Koperek poszatkować. Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić.
SMACZNEGO!!!