Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 30 września 2013 r. O cennych właściwościach
buraczków pisałam tu . Dodam tylko, że oprócz
buraczków ćwikłowych,
cukrowych, pastewnych mamy bardzo duży urodzaj "
buraków na Wiejskiej:-)" Barszcz z
buraczków, to zupa bardzo warzywna z
marchewką,
cebulą,
pietruszką, podana z zasmażanymi
ziemniakami, gotowana na żeberkach, zaprawiona kwaśną
śmietaną. Dodatek gotowanego
jajka wzbogaca fantastyczny smak. To zdrowe niedrogie i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Cały szkopułprzygotowania potrawy polega na gotowaniu zupy na malutkim ogniu tak, aby tylko bulgotała, inaczej wszystko się wygotuje, danie straci kolor i smak. Bardzo lubię przygotowywać i jeść takie zupy, tym bardziej, że w domu zawsze był barszcz z koncentratu, który też "był dobry". Jednak ta potrawa to jest kulinarna wyżyna, na którą się wzniosłam. Czerwone kule pięknie obrodziły w moim ogródku,
warzywa już przygotowałam na zimę, a jest ich sporo, dlatego to danie nieraz zagości na moim
stole.Receptura pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowana.Barszcz z
buraczków Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 28 września .Sycący barszcz z
buraczków! Chrupiące talarki z ziemniaczków powodują, że zupa jest pożywna i ma ciekawy smak. Podana w asyście gotowanego
jajka jest bardzo zachęcająca, a przyprószona
natką pietruszki sprawia, ze mamy w talerzu multum składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu:-)Oceny: 4,8Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 minLiczba porcji: 8Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)Liczba kilokalorii w porcji: 79Składniki:
żeberka : 300 gczerwone
buraczki : 500-600 g (6 średnich)
marchew : 1 duża
cebula : 1 średnia
pietruszka : 1 średnia
woda : 3 litry
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1 płaska łyżeczka
ziele angielskie : 6 ziarenek
liście laurowe : 3
śmietana 22% lub 30% : 200 g (4 łyżki)
sok z cytryny : kilka kropelDo podania:
natka pietruszki : kilka gałązekugotowane
jajka : 1 na osobępodsmażane
ziemniaki : w zależności od liczby osóbPrzygotowanienajpierw płuczę
mięso i dzielę na 3 części, wkładam do garnka i zalewam 3 litrami zimnej
wody (może być źródlana)doprowadzam do wrzenia, usuwam szum,
solę, zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut w międzyczasie obieram
buraczki, płuczę, kroję w drobne słupki
obieram
marchewkę,
pietruszkę i
cebulę (obrać tylko zewnętrzne liście, nie przycinać przy korzonkach, aby
cebula nie rozpadła się podczas gotowania po pół godziny gotowania
żeberek dodaję
cebulę i
pietruszkępo zakończeniu gotowania (około 40 minutach) dodaję przekrojoną na cztery części
marchewkę oraz
buraczkidoprawiam świeżo zmielonym
pieprzem czarnym, dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe gotuję pod przykryciem (można z lekko uchyloną pokrywką) przez około 40 minut, na bardzo malutkim ogniu (zupa ma tyko delikatnie mrugać) do czasu, aż
buraczki będą miękkieodstawiam z ognia na około 15 minut, by trochę przestudzićhartuję
śmietanę - wlewam do dużego kubka,
solę, dodaję 4 łyżki chłodnej
wody, następnie stopniowo dodaję
wywar z zupy (kilka łyżek)
śmietanę stopniowo dodaję do zupy, jednocześnie mieszając, nie wolno zagotować!!! na koniec doprawiam
solą i ewentualnie
pieprzem oraz
sokiem z cytrynypodałam w asyście podsmażanych
ziemniaków,
natki pietruszki i ugotowanego
jajka:-)
lubię jeść zupy z kawałkami warzyw, jeśli nie przepadacie za pływającymi
buraczkami, barszcz możecie przecedzić:-) Smacznego!!!