ßßß Cookit - przepis na Barszcz z buraczków

Barszcz z buraczków

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 września 2013 r. O cennych właściwościach buraczków pisałam tu . Dodam tylko, że oprócz buraczków ćwikłowych, cukrowych, pastewnych mamy bardzo duży urodzaj "buraków na Wiejskiej:-)" Barszcz z buraczków, to zupa bardzo warzywna z marchewką, cebulą, pietruszką, podana z zasmażanymi ziemniakami, gotowana na żeberkach, zaprawiona kwaśną śmietaną. Dodatek gotowanego jajka wzbogaca fantastyczny smak. To zdrowe niedrogie i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Cały szkopuł
przygotowania potrawy polega na gotowaniu zupy na malutkim ogniu tak, aby tylko bulgotała, inaczej wszystko się wygotuje, danie straci kolor i smak. Bardzo lubię przygotowywać i jeść takie zupy, tym bardziej, że w domu zawsze był barszcz z koncentratu, który też "był dobry". Jednak ta potrawa to jest kulinarna wyżyna, na którą się wzniosłam. Czerwone kule pięknie obrodziły w moim ogródku,
warzywa już przygotowałam na zimę, a jest ich sporo, dlatego to danie nieraz zagości na moim stole.Receptura pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowana.
Barszcz z buraczków Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 września .
Sycący barszcz z buraczków! Chrupiące talarki z ziemniaczków powodują, że zupa jest pożywna i ma ciekawy smak. Podana w asyście gotowanego jajka jest bardzo zachęcająca, a przyprószona natką pietruszki sprawia, ze mamy w talerzu multum składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu:-)Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 8
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 79
Składniki:
żeberka : 300 g
czerwone buraczki : 500-600 g (6 średnich)
marchew : 1 duża
cebula : 1 średnia
pietruszka : 1 średnia
woda : 3 litry
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : 1 płaska łyżeczka
ziele angielskie : 6 ziarenek
liście laurowe : 3
śmietana 22% lub 30% : 200 g (4 łyżki)
sok z cytryny : kilka kropel
Do podania:
natka pietruszki : kilka gałązek
ugotowane jajka : 1 na osobę
podsmażane ziemniaki : w zależności od liczby osób
Przygotowanie
najpierw płuczę mięso i dzielę na 3 części, wkładam do garnka i zalewam 3 litrami zimnej wody (może być źródlana)
doprowadzam do wrzenia, usuwam szum, solę, zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut w międzyczasie obieram buraczki, płuczę, kroję w drobne słupki
obieram marchewkę, pietruszkę i cebulę (obrać tylko zewnętrzne liście, nie przycinać przy korzonkach, aby cebula nie rozpadła się podczas gotowania po pół godziny gotowania żeberek dodaję cebulę i pietruszkę
po zakończeniu gotowania (około 40 minutach) dodaję przekrojoną na cztery części marchewkę oraz buraczki
doprawiam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, dodaję ziele angielskie, liście laurowe gotuję pod przykryciem (można z lekko uchyloną pokrywką) przez około 40 minut, na bardzo malutkim ogniu (zupa ma tyko delikatnie mrugać) do czasu, aż buraczki będą miękkie
odstawiam z ognia na około 15 minut, by trochę przestudzić
hartuję śmietanę - wlewam do dużego kubka, solę, dodaję 4 łyżki chłodnej wody, następnie stopniowo dodaję wywar z zupy (kilka łyżek)
śmietanę stopniowo dodaję do zupy, jednocześnie mieszając, nie wolno zagotować!!! na koniec doprawiam solą i ewentualnie pieprzem oraz sokiem z cytryny
podałam w asyście podsmażanych ziemniaków, natki pietruszki i ugotowanego jajka:-)
lubię jeść zupy z kawałkami warzyw, jeśli nie przepadacie za pływającymi buraczkami, barszcz możecie przecedzić:-) Smacznego!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/09/barszcz-z-buraczkow.html