Wykonanie
Składnikiok. 6 porcji500 g
żeberek6 średnich czerwonych
buraczków, razem około 500 - 600 g1 duża
marchew1 średnia
cebula1 średnia
pietruszka6 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowe200 g
śmietany kwaśnej, gęstej 18% - 30%kilka kropli
soku z cytrynyDo podania:
natka pietruszkiugotowane
jajkapodsmażane
ziemniakiPrzygotowanieOpłukane
mięso podzielić na ok. 5 - 6 części. Włożyć do garnka, zalać 3 litrami zimnej
wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 40 minut.W międzyczasie obrać
buraczki, opłukać, pokroić w drobne słupki. Obrać
marchewkę,
pietruszkę i
cebulę (obrać tylko zewnętrzne liście, nie przycinać przy korzonkach aby
cebula nie rozpadła się podczas gotowania).Po pół godzinie gotowania
żeberek dodać
cebulę i
pietruszkę. Po zakończeniu gotowania (po 40 minutach) dodać przekrojoną na 4 części
marchewkę oraz
buraczki. Doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotować pod przykryciem lub z lekko uchyloną pokrywką przez około 40 minut na bardzo malutkim ogniu (zupa ma tylko delikatnie mrugać), do czasu aż
buraczki będą miękkie. Odstawić z ognia i trochę przestudzić (około 15 minut).
Śmietanę wlać do dużego kubka, posolić, dodać 4 łyżki chłodnej
wody, następnie stopniowo dodawać
wywar z zupy (kilka łyżek).
Śmietanę stopniowo dodawać do zupy, jednocześnie mieszając. Nie zagotowywać. Doprawić
solą i ewentualnie
pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Podawać z podsmażanymi
ziemniakami,
natką pietruszki i
jajkiem.