ßßß

Składniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka2 marchewki1 pietruszka2 liście lauroweparę kulek ziela angielskiego2 buraki6-8 ziemniaków2 cebule1 pęczek botwinki z buraczkami1/2 pęczka kopru1 łyżka octu lub soku z cytryny1 łyżeczka cukrusól,pieprz150ml. śmietany 18% Przygotowanie: W garnku zagotować ok 2,5-3l. wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny.Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami i buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru.Gotować na na pół miękko.Liście Botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem , smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
Smacznego