Wykonanie
Wyśmienita, mocno buraczkowa zupa z warzywami w tym delikatną , sezonową
botwinką oraz pachnącym
koprem.Świetnie smakuje nawet lekko schłodzona , podana dodatkowo z kleksem kwaśnej
śmietany.
Składniki: 1 porcja rosołowa z
kurczaka2
marchewki1
pietruszka2
liście lauroweparę kulek
ziela angielskiego2
buraki6-8
ziemniaków2
cebule1 pęczek
botwinki z
buraczkami1/2 pęczka
kopru1 łyżka
octu lub
soku z cytryny1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz150ml.
śmietany 18% Przygotowanie: W garnku zagotować ok 2,5-3l.
wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny.Do
mięsa dodać obraną
marchew,
pietruszkę,
liście laurowe oraz
ziele angielskie.Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.
Marchew i
pietruszkę wyjąć z
wywary, wraz z obranymi umytymi
burakami i
buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.Czyste
ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do
wywaru.Gotować na na pół miękko.Liście
Botwinki,
koper oraz
cebule posiekać drobno.Na rozgrzanym
maśle zeszklić
cebulę, dodać
botwinkę z
koprem , smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę
wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).Doprawić octem/sokiem z
cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem,gotować do miękkości składników.
Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
Smacznego