ßßß
Składniki:2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego1 marchewka1 pietruszkapęczek botwinkiduży burakziele angielskieliść laurowyłyżka cukru2 łyżki octusól, pieprz do smakupół szklanki śmietany 18%świeży pęczek koperku0,5 kg ugotowanych ziemniakówWykonanie:Ugotować bulion. Obrać warzywa. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz buraka. Gotować aż będą odrobinę miękkie. Dodać poszatkowaną botwinkę (rzem z listkami) i gotować do miękkości razem z cukrem, solą oraz octem.W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę, osolone ziemniaki. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, odlać do szklanki kilka łyżek zupy, dodać śmietanę oraz łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać. Wlać do botwinki. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem oraz solą. Zmiksować lub nie. 9ja miksuję blenderem ponieważ moje dzieci lubią kremy. Nakładać na talerze razem z ugotowanymi ziemniakami, posypać obficie koperkiem.Smacznego