Wykonanie
Będąc w warzywniaku, zauważyłam piękny pęczek
botwinki. Od razu postanowiłam kupić :) Wyszła z tego pyszna
botwinka-
jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni!
Składniki:2 litry
bulionu warzywnego lub drobiowego1
marchewka1
pietruszkapęczek
botwinkiduży
burakziele angielskieliść laurowyłyżka
cukru2 łyżki
octusól,
pieprz do smakupół szklanki
śmietany 18%świeży pęczek
koperku0,5 kg ugotowanych
ziemniakówWykonanie:Ugotować
bulion. Obrać warzywa. Wrzucić pokrojoną w kostkę
marchewkę,
pietruszkę oraz
buraka. Gotować aż będą odrobinę miękkie. Dodać poszatkowaną
botwinkę (
rzem z listkami) i gotować do miękkości razem z
cukrem,
solą oraz
octem.W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę, osolone
ziemniaki. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, odlać do szklanki kilka łyżek zupy, dodać
śmietanę oraz łyżkę
mąki. Dokładnie rozmieszać. Wlać do
botwinki. Doprawić do smaku
pieprzem,
cukrem oraz
solą. Zmiksować lub nie. 9ja miksuję blenderem ponieważ moje dzieci lubią kremy. Nakładać na talerze razem z ugotowanymi
ziemniakami, posypać obficie
koperkiem.Smacznego