ßßß
(4-5 porcji)Składniki:2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę1 mały lub 1/2 większego kalafiora, podzielonego na różyczki1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego1/2 szklanki śmietanki 36%sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku ziele angielskie listek laurowyPrzygotowanie klasyczne:Rozgrzej większy rondel z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia.Wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj kalafior i gotuj kolejne 15 aż ziemniaki będą prawie miękkie.Następnie dodaj listki botwinki i gotuj kolejne 10 minut.Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj.Przygotowanie (TC):Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min.Po sygnale dodaj liście botwinki i kalafior i ponownie włącz P2 slow cook na 15 minut.Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!Smacznego!
Young beet and cauliflower soup(4-5 servings)Ingredients:2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped1 carrot, peeled and diced1 parsnip, peeled and diced5-6 young potatoes, scrubbed and diced1 small or 1/2 medium cauliflower, cut into florets1/2 onion, diced5 cups chicken or vegetable stock1/2 cup double creamsalt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to tastePreparation:Heat medium pan with tablespoon of oil over medium heat, add onion and cook until lightly browned.Add the stock, carrots, parsley, potatoes, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 10 minutes, next add cauliflower and cook for 15 or until the potatoes are almost soft.Add young beet leaves and cook for another 10 minutes.Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider vinegar to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!Preparation (TC):Add onion and tbs of oil to the bowl of TC fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 program for 5 minutes. Add the stock, carrot, parsley, potatoes, beetroot with stems and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.After the beep add young beet leaves and cauliflower and launch P2 slow cook for 15 minutes.Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve!Enjoy!
Share the post "Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup"


