Wykonanie
Share the post "Zupa z
botwinką i
kalafiorem / Young beet and cauliflower soup"W końcu doczekałam się i udało mi się kupić pierwszą w tym roku piękną i dorodną
botwinkę;) Więc wiadomo, na pierwszy ogień postanowiłam przygotować moją ukochaną zupę
botwinkową. W lodówce miałam jeszcze pięknego
kalafiora, postanowiłam więc dodać go do zupy i zobaczyć jak to się wszystko będzie komponowało. Zupa wyszła zacna 😉 Polecam też także moje inne pomysły na
botwinkę, z boczniakami, ze
szparagami,z
cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam!
(4-5 porcji)Składniki:2 pęczki
botwinki, umyte,
buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane1
marchewka, obrana i pokrojona w kostkę1
pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę5-6
młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę1 mały lub 1/2 większego
kalafiora, podzielonego na różyczki1/2
cebuli, pokrojonej w kostkę5 szklanek
bulionu drobiowego lub warzywnego1/2 szklanki
śmietanki 36%sól,
pieprz,
cukier i
ocet jabłkowy lub
sok z cytryny do smaku
ziele angielskie listek laurowyPrzygotowanie klasyczne:Rozgrzej większy rondel z łyżką
oleju na średnim ogniu, włóż
cebulę i podsmaż do zeszklenia.Wlej
bulion, włóż
marchewkę,
pietruszkę,
ziemniaki,
buraczki i łodyżki
botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj
kalafior i gotuj kolejne 15 aż
ziemniaki będą prawie miękkie.Następnie dodaj listki
botwinki i gotuj kolejne 10 minut.Wlej
śmietankę i dopraw zupę do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj.Przygotowanie (TC):Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż
cebulę,
marchewkę,
pietruszkę,
ziemniaki,
buraczki i łodyżki
botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej
bulion, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min.Po sygnale dodaj liście
botwinki i
kalafior i ponownie włącz P2 slow cook na 15 minut.Następnie dodaj
śmietankę, dopraw
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!Smacznego!
Young beet and cauliflower soup(4-5 servings)Ingredients:2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped1 carrot, peeled and diced1 parsnip, peeled and diced5-6 young potatoes, scrubbed and diced1 small or 1/2 medium cauliflower, cut into florets1/2 onion, diced5 cups chicken or vegetable stock1/2 cup double creamsalt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to tastePreparation:Heat medium pan with tablespoon of oil over medium heat, add onion and cook until lightly browned.Add the stock, carrots, parsley, potatoes, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 10 minutes, next add cauliflower and cook for 15 or until the potatoes are almost soft.Add young beet leaves and cook for another 10 minutes.Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider vinegar to taste. Cook for 2-3 minutes and
serve!Preparation (TC):Add onion and tbs of oil to the bowl of TC fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 program for 5 minutes. Add the stock, carrot, parsley, potatoes, beetroot with stems and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.After the beep add young beet leaves and cauliflower and launch P2 slow cook for 15 minutes.Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and
serve!Enjoy!
Share the post "Zupa z
botwinką i
kalafiorem / Young beet and cauliflower soup"