ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Te pierogi smakują po prostu rewelacyjnie. Następnym razem zrobię chyba podwójną porcję, chociaż z tej wychodzi około 50 pierogów, dla mnie to było za mało ;)
Koniecznie spróbujcie!
Potrzebujemy:
150 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 plasterek sera żółtego
1 pojedynczą pierś z kurczaka
sól, pieprz, świeży tymianek, łyżka oliwy z oliwek
tłuszcz do podsmażenia kurczaka i szpinaku (u mnie masło)
idealne ciasto na pierogi z tego przepisu
Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni. Kurczaka myjemy, wycinamy błonki i kroimy go na mniejsze kawałki (4-5). Nacieramy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i dodajemy świeży tymianek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do porządnego zarumienienia się z dwóch stron.
Odstawiamy do schłodzenia, kroimy w drobną kosteczkę.
Ser feta kruszymy w misce, dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, usmażony szpinak i pokrojony w kostkę ser żółty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku (soli niezbyt dużo, ser jest słony).
Lepimy pierogi, gotujemy zgodnie z przepisem tutaj.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/pierogizeszpinakiem.html