Wykonanie
Przepis mojego pomysłu :) wymyślony w kolejce do
mięsnego po
kurczaka.
Kurczak wyszedł super! W mojej wersji wyszedł bardzo pikantny, bo użyłam
pieprzu białego jak i
cayenee. Dlatego ostrzegam i radzę: wybierzcie jeden rodzaj
pieprzu lub dwa, ale uważajcie na ilość. Powodzenia :)
SKŁADNIKI1,5 kg
kurczaka (u mnie ekologiczny z Podlasia)500 g
szpinaku świeżego1/2 kostki
sera feta3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasólpieprz biały lub
pieprz cayenee (rodzaj bardzo ostrej
przyprawy wyrabianej z
papryki rocznej, odmiany
cayenne (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki jalapeño)JAK TO ZROBIĆ
Kurczaka bardzo dobrze myjemy, osuszamy, odcinamy szyję i nacieramy (także w środku)
solą i
pieprzem. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin.
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy i dodajemy pocięty
szpinak. Cały czas mieszamy do momentu aż
szpinak zmniejszy swoją objętość wtedy dodajemy pokrojony w kostkę
ser feta. Mieszamy do rozpuszczenia
sera. Studzimy.Ostudzony farsz odsączamy z nadmiaru płynu i taką papką faszerujemy naszego
kurczaka.
Kurczaka zaszywamy, u mnie były wykałaczki. Wkładamy do rękawa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę, po godzinie rozcinamy rękaw, polewamy
kurczaka powstałym sosem i podpiekamy na rumiano przez 30 minut. Smacznego!