Ostatnio ugotowałam wielki gar rosołu drobiowo-wołowego. Część zużyłam do flaczków, część zamroziłam, ale i tak pozostało mi go bardzo dużo. Wpadłam na pomysł zrobienia galaretek. Zagotowałam rosół jeszcze raz, rozpuściłam żelatynę i zaczęłam komponować kolorowe galaretkiSkładniki:3 l rosołu wołowo-warzywnego8 łyżeczek żelatynymięso drobiowe z rosołumarchewka z rosołupietruszka z rosołu2 jajka ugotowane na twardo2 rzodkiewkipomidorgroszek konserwowykukurydza konserwowaZrobiłam dwa rodzaje galaretek. Pierwsze były z mięsem drobiowym z rosołu rozdrobnionym w malakserze. Wierzch galaretek wyglądał tak:Ułożyłam marchewkę i pietruszkę w formie kwiatków i obsypałam naokoło kukurydzą.Spód prezentował się jeszcze ładniej. Na samym dnie salaterek ułożyłam po plasterku pomidora. Następnie były warstwy groszku i mięska.II typ galaretek zawierał 2 plasterki jajka zamiast mięsa. Na wierzchu również ułożyłam kwiatki z warzyw. Tym razem środki były z kukurydzy!Po odwróceniu galaretki kryły w sobie plasterki rzodkiewki, jajka i groszekRzodkiewka jest wspaniałym dodatkiem do takich galaretek – nadaje im ostrości.Galaretki spożywamy obowiązkowo pokropione spora ilością soku z cytryny 😉Jeśli ktoś woli typowe galaretki mięsne zapraszam po przepis TUTAJ.