ßßß Cookit - przepis na Kolorowe galaretki

Kolorowe galaretki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio ugotowałam wielki gar rosołu drobiowo-wołowego. Część zużyłam do flaczków, część zamroziłam, ale i tak pozostało mi go bardzo dużo. Wpadłam na pomysł zrobienia galaretek. Zagotowałam rosół jeszcze raz, rozpuściłam żelatynę i zaczęłam komponować kolorowe galaretki
Składniki:
3 l rosołu wołowo-warzywnego
8 łyżeczek żelatyny
mięso drobiowe z rosołu
marchewka z rosołu
pietruszka z rosołu
2 jajka ugotowane na twardo
2 rzodkiewki
pomidor
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
Zrobiłam dwa rodzaje galaretek. Pierwsze były z mięsem drobiowym z rosołu rozdrobnionym w malakserze. Wierzch galaretek wyglądał tak:
Ułożyłam marchewkę i pietruszkę w formie kwiatków i obsypałam naokoło kukurydzą.
Spód prezentował się jeszcze ładniej. Na samym dnie salaterek ułożyłam po plasterku pomidora. Następnie były warstwy groszku i mięska.
II typ galaretek zawierał 2 plasterki jajka zamiast mięsa. Na wierzchu również ułożyłam kwiatki z warzyw. Tym razem środki były z kukurydzy!
Po odwróceniu galaretki kryły w sobie plasterki rzodkiewki, jajka i groszek
Rzodkiewka jest wspaniałym dodatkiem do takich galaretek – nadaje im ostrości.
Galaretki spożywamy obowiązkowo pokropione spora ilością soku z cytryny 😉
Jeśli ktoś woli typowe galaretki mięsne zapraszam po przepis TUTAJ.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/08/04/kolorowe-galaretki