Wykonanie
Kolejny klasyk polskiej kuchni - galareta z
kurczaka.Każdy zna, każdy jadł!Prosta w przygotowaniu przystawka,która również może zrobić furorę na każdej imprezie.Do galarety dodać można właściwie wszystko- więc możliwości mamy całkiem spore! ;-)
Potrzebujemy:2 litry rosołu z
kurczaka (z
mięsem)2
marchewki1
pietruszka (+ nać)
groszekkukurydzę3
jajka3 łyżki
żelatynyKrok po kroku:Na
kurczaku gotujemy rosół razem z warzywami, których później użyjemy do galarety.Gotujemy
jajka na twardo.Z rosołu wyjmujemy ugotowane warzywa i
mięso.
Mięso obieramy i w razie konieczności kroimy na drobniejsze kawałki.
Marchew,
pietruszkę i
jajka kroimy w plasterki.
Groszek i
kukurydzę odcedzamy.Do rosołu dodajemy 3 łyżki
żelatyny i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia
żelatyny.Do naczynia, w którym przygotowywać będziemy galaretę układamy warstwowo: nać
pietruszki,
jajka, część
kukurydzy i
groszku,
marchew,
pietruszkę, resztę
groszeu z
kukurydzą i
mięso. Wszystko zalewamy rosołem.Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy i przechowujemy w lodówce.Podajemy z
octem lub setą ;-)Smacznego! ;-)