Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKISłoneczko za oknem przygrzewa. Jest wietrznie, ale wiosna zawsze przychodzi w ten sposób. Wiatr pobudza
soki w drzewach. Wszystko budzi się do życia. Dzisiaj widziałam całą masę krokusów w ogródkach działkowych niedaleko mojej babci. A wczoraj na osiedlu zauważyłam kwitnące przebiśniegi. Nim się obejrzymy, wiosna rozgości się na dobre, zakwitną drzewa i wszystko się zazieleni. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze o tej
porze roku czuję się nieco zmęczona zimą. Dlatego potrzebne mi jest zdrowe pełnowartościowe jedzonko, aby naładować akumulatory. Wczoraj zrobiłam pyszną
sałatkę brokułową z
fetą.
Składniki:1 świeży
brokuł lub 300 g
mrożonych brokułów1/2 opakowania
sera typu
feta1/2
czerwonej papryki1/2 puszki
kukurydzy1
czerwona cebulaoliwa1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzBrokuły gotujemy – najlepiej na parze – przez około 8 minut. Muszą być chrupiące, nie miękkie. Podczas gdy
brokuły się gotują kroimy
paprykę w cieniutkie paski i
cebulę w cienkie piórka. Odcedzamy
kukurydzę i kroimy delikatnie
fetę. Mieszamy
paprykę,
cebulę i
kukurydzę z
oliwą,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Następnie dokładamy
brokuły i
fetę i bardzo delikatnie mieszamy. Taką ilością sałatki najedzą się dwie osoby. Jest pożywna, a zarazem chrupiąca i zdrowaKojarzyć mi się już chyba zawsze będzie z oczekiwaniem na nadejście prawdziwej wiosny
Pozostając w tematyce wiosennej chciałabym podać Wam
linki do dwóch wiosennych akcji w jakich ostatnio
brałam udział:Zielono mi – autorstwa Pincake, w ramach której przygotowałam pięć zielonych dań
kurczak na zielono
kapusta włoska zapiekana z
pomidoramisałatka makaronowa z zielonym akcentem
dorsz na zielonym posłaniukoktajl
ogórkowy11 edycja Baru
Sałatkowego „U Peli” pt. „Kobieca sałatka”, gdzie znalazły się dwie moje propozycje:
sałatka „grecka po polsku”
sałatka makaronowa z zielonym akcentem