Wykonanie
Olej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej
sałatce obiadowej z
serem feta. Dodatek
oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego,
orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne
oleju z pestek dyni. Ale o tym poniżej... :-)
Laboratorium Biooil to firma produkująca
oleje tłoczone na zimno i
oleje bio.Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/Od firmy otrzymałam
olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma
orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych.Zawiera: kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witamin A, C i D. Jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*
Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka
sałaty lodowejpapryka czerwona1/2
ogórkapomidor1/2 pęczka
szczypiorku1/2 puszki
kukurydzyser feta3 łyżki
oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz1. Przygotowujemy warzywa.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Ogórka kroimy w półplastry,
pomidora również,
paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry).2.
Ser feta kroimy w drobną kostkę,
szczypiorek siekamy. Wraz z
kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw.3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos:
olej z pestek dyni mieszamy z
sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem
czosnku,
solą i
pieprzem.4. Sos wlewamy do warzyw i
sera. Mieszamy.