ßßß Cookit - przepis na Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil

Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil

nazwa

Wykonanie

Olej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni. Ale o tym poniżej... :-)
Laboratorium Biooil to firma produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bio.
Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/
Od firmy otrzymałam olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych.
Zawiera: kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witamin A, C i D. Jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*
Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:
mała główka sałaty lodowej
papryka czerwona
1/2 ogórka
pomidor
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 puszki kukurydzy
ser feta
3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry).
2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw.
3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/saatka-obiadowa-z-serem-feta-i-olejem-z.html