Wykonanie
Ragoût (wym. ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) - może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille,
włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos.Jednym ze składników naszej potrawy jest
trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny
cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój
grzybów). W roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że
trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do
herbaty,
zioło dodawane do drobiu,
krewetek, zup,
sosów.Składniki dla 5 osób:
50 dag
polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki,20 dag świeżych oczyszczonych
krewetek,20 dag
młodej szerokiej
fasoli20 dag
fasolka szparagowa2
cebule pokrojone w pól plasterki1
młoda cukinia pokrojona w paski2
łodygi selera naciowego2 szt.
czerwona papryki pokrojonej w paski,4 ząbki posiekanego
czosnku,1
papryczka chilli1 łyżka posiekanej
kolendry,
Trawa cytrynowa,
chilli,
sos sojowysambal oelek½ szklanki
bulionu z drobiuoliwa z oliweksólOlej do smażenia
Wykonanie :Zrobić marynatę:
sos sojowy ,sos
chilli słodko pikantny, posiekany ząbek
czosnku i drobno pokrojona mała
ostra papryczka,
oliwa z oliwek,
trawa cytrynowa,
kolendra i
sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki
polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować
krewetki,
sos sojowy i
sambal oelek.
Polędwiczki i
krewetki trzymać w zalewie około 30 minut.Dwie
fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy.Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący
olej wrzucamy posiekany
czosnek i pokrojoną
polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy
cebulę pokrojoną w pół plasterki,
seler naciowy i
paprykę. Po chwili
cukinię i odcedzone
fasolki. Następnie
przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy
bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar
bulionu i
soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni
krewetki .