Wykonanie
Argentine grilled prawns with
papayaJeżeli chodzi o
krewetki, to są "dwie szkoły". Jedni wolą smażone
krewetki w pancerzach, drudzy już obrane. Ja należę do tej pierwszej, chociaż nie wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy
stole np. w restauracji.Składniki4 szt.
krewetki argentyńskie0,5 szt.
papajaolej do smażeniaMarynata1 łyżka sos
chilli1 łyżka
oliw z oliwek0,5 szt.
sok z limonki0,25 łyżeczki
kolendra3 ząbki
czosnek2
liście laurowe0,5 łyżeczki
trawa cytrynowa0,25 łyżeczki starty
imbir1 łyżeczka
sos sojowy0,5 szt. sok z
pomarańczy0,5 łyżeczki
miód0,25 łyżeczki
mąka ziemniaczanaWykonanieWszystkie składniki marynaty, oprócz
mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej na 3 godziny
krewetki ( w pancerzach, albo obrane - pozostawić tyko ogonki).Po tym czasie
krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni.
Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej
oliwą patelni.Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć
mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną
wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno.Pestki papai są jadalne.