ßßß Cookit - przepis na Argentyńskie krewetki z grillowaną papają

Argentyńskie krewetki z grillowaną papają

nazwa

Wykonanie

Argentine grilled prawns with papaya
Jeżeli chodzi o krewetki, to są "dwie szkoły". Jedni wolą smażone krewetki w pancerzach, drudzy już obrane. Ja należę do tej pierwszej, chociaż nie wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole np. w restauracji.
Składniki
4 szt. krewetki argentyńskie
0,5 szt. papaja
olej do smażenia
Marynata
1 łyżka sos chilli
1 łyżka oliw z oliwek
0,5 szt. sok z limonki
0,25 łyżeczki kolendra
3 ząbki czosnek
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki trawa cytrynowa
0,25 łyżeczki starty imbir
1 łyżeczka sos sojowy
0,5 szt. sok z pomarańczy
0,5 łyżeczki miód
0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana
Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej na 3 godziny krewetki ( w pancerzach, albo obrane - pozostawić tyko ogonki).
Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni.
Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej oliwą patelni.
Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno.
Pestki papai są jadalne.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/09/argentynskie-krewetki-z-grillowana.html