ßßß Cookit - przepis na Krewetki w sosie pomarańczowym z chili, limonką i trawą cytrynową.

Krewetki w sosie pomarańczowym z chili, limonką i trawą cytrynową.

nazwa

Wykonanie

Przepyszne krewetki w klasycznej tajskiej oprawie w kilka chwil bez wychodzenia z domu. Lekko pikantne z nutą imbiru i limonki. Obowiązkowa jest tu świeża kolendra, ale dziś już nie udało mi się jej dostać. Po mimo to smakowały dobrze i polecam, spróbujcie. Tak zrobione są lżejsze i zdrowsze od tych smażonych na maśle z czosnkiem i natką pietruszki.
Składniki:
20 szt. krewetek Black Tiger
1/2 większej papryczki chili
2 nie za duże ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łodyga świeżej trawy cytrynowej
2 łyżki oleju kokosowego
świeża kolendra
sok z 1 dużej pomarańczy
sok z 1 limonki
1-2 łyżki sosu rybnego
1-1,5 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy drobniutko. Papryczkę chili podobnie wyjmujemy ziarenka ze środka i drobno kroimy. Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Do naczynia wyciskamy sok z pomarańczy, sok z limonki, dodajemy sos rybny, cukier, oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, papryczkę, chwilkę smażymy, dodajemy imbir oraz trawę cytrynową, po krótkiej chwili dodajemy przygotowane wcześniej, oczyszczone i bez pancerzyków krewetki. Smażymy je 1 min., delikatnie odwracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach wlewamy wcześniej zrobiony sos pomarańczowy i trzymamy na ogniu 1 min. Sos delikatnie zgęstnieje. Przy przygotowaniu krewetek nie możemy ich zbyt długo smażyć, ponieważ wtedy staną się twarde i nie będą smaczne.
Gotowe danie posypujemy listkami świeżej kolendry i podajemy z ryżem.
Smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2015/01/krewetki-w-sosie-pomaranczowym-z-chili.html