Wykonanie
Krewetki grillowane?? Tradycyjnie robił je mój mąż i jak zwykle wyszły rewelacyjne. Na zdjęciu jeszcze surowe.Składniki:ok. 1kg dużych
krewetek w skorupkach (Lidl)1/2
papryczki chiliczosnek (proeco)świeży
imbirsok z limonki/cytryny
oliwa z oliwek2 łyżeczki
miodu (np. rzepakowy)
sól różowa (opcjonalnie)Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy, (ją z zamrażarki wkładamy do lodówki), na 30-40 minut przed przygotowywaniem wsypujemy
krewetki do miski z zimną
wodą, obierany z skorupek i pozbawiony główek, następnie suszymy na ręczniki, w tym czasie przygotowuje mu marynatę, sok z cytryny/limonki wyciskamy do miseczki dodajemy
oliwę, drobno pokrojoną
papryczkę chili, łyżeczkę
czosnku firmy proeco (jeżeli nie macie to wystarczy starty na miazgę
czosnek),
miód, tarty
imbir ewentualnie
sól, odrobiną
soli (my nie używamy), dodajemy
krewetki do marynarzy na 20-30 minut. Wstawiamy do lodówki.
Owoce morza są delikatne dlatego nie można ich zbyt długo przetrzymywać w stanie surowym ani po obróbce). Więc po upływie tego czasu kładziemy na rozgrzanego grilla i opiekamy ok. 10 minut (po 5 na stronę), podajemy np z salsą
mango albo sosem Prime Mary Rose. Smacznego!