ßßß Cookit - przepis na Krewetki smażone na maśle

Krewetki smażone na maśle

nazwa

Wykonanie

Mimo różnych eksperymentów z owocami morza te krewetki wracają na nasze talerze najczęściej. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie chwilę. Mogę Was zapewnić, że walory smakowe i rytuał maczania bułki w sosiku maślanym rekompensują wyrzuty sumienia z powodu użycia dużej ilości masełka.
Składniki:
0,5 kg surowych krewetek tygrysich,
masło,
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
sól i pieprz,
opcjonalnie papryczka chilli, imbir.
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni oliwę, dodać masło (ilości wg uznania). Wrzucić krewetki i czosnek drobniutko pokrojony, ewentualnie papryczkę chilli lub imbir.Smażyć chwilę, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką pietruszki.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/09/krewetki-smazone-na-masle.html