Wykonanie
<
Kawa deserowa czekoladowo-cynamonowaBabeczki z
cukinią i
borówkami >
Wieprzowina po tajsku
Składniki na 4 osoby:500 gr
mięsa wieprzowego np.
polędwiczki1
papryka czerwona1
cebulaPół główki
kapusty pekińskiejŚwieża
kolendra2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
sosu ostrygowego2 łyżeczki
ostrej papryki lub:1 łyżeczka pasty
sambal oelek2 łyżki nasion
sezamuOliwaMarynata do
mięsa:3 łyżki
sosu sojowego, 3 wyciśnięte ząbki
czosnku, 1 łyżka płynnego
miodu, 3 łyżki
oleju.
Mięso pokroić w paski (moje dzisiaj było w kostkę, miał być gulasz ale w ostatniej chwili zmieniłam
plany na obiad i wyjęłam wok…) wymieszać z marynatą, odstawić na godzinę ( lub na całą noc jeśli zaplanujemy obiad już dzień wcześniej)
Wykonanie:W woku rozgrzać troszkę
oliwy, podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę. Gdy się zrumieni dodać
mięso wraz z całą marynatą, podsmażyć chwilę na dość mocnym ogniu aby zamknąć
soki w
mięsie. Zmniejszyć ogień na wolny, dodać
sos rybny,
ostrygowy,
paprykę lub sos
sambal oelek.wymieszać z
mięsem.Dodać pokrojoną w paski
paprykę oraz pokrojoną
kapustę pekińską . Dusić chwilę aż
kapusta zmięknie. Na koniec dodać ugotowany makaron” noodles „lub inny w podobnym stylu, wymieszać z
mięsem w woku, posypać
sezamem oraz świeżą
natką kolendry.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kawa deserowa czekoladowo-cynamonowaBabeczki z
cukinią i
borówkami >