ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po tajsku

Wieprzowina po tajsku

nazwa

Wykonanie

< Kawa deserowa czekoladowo-cynamonowa
Babeczki z cukinią i borówkami >
Wieprzowina po tajsku
Składniki na 4 osoby:
500 gr mięsa wieprzowego np.polędwiczki
1 papryka czerwona
1 cebula
Pół główki kapusty pekińskiej
Świeża kolendra
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki ostrej papryki lub:
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki nasion sezamu
Oliwa
Marynata do mięsa:
3 łyżki sosu sojowego, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżka płynnego miodu, 3 łyżki oleju.
Mięso pokroić w paski (moje dzisiaj było w kostkę, miał być gulasz ale w ostatniej chwili zmieniłam plany na obiad i wyjęłam wok…) wymieszać z marynatą, odstawić na godzinę ( lub na całą noc jeśli zaplanujemy obiad już dzień wcześniej)
Wykonanie:
W woku rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zrumieni dodać mięso wraz z całą marynatą, podsmażyć chwilę na dość mocnym ogniu aby zamknąć soki w mięsie. Zmniejszyć ogień na wolny, dodać sos rybny, ostrygowy, paprykę lub sos sambal oelek.wymieszać z mięsem.
Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną kapustę pekińską . Dusić chwilę aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać ugotowany makaron” noodles „lub inny w podobnym stylu, wymieszać z mięsem w woku, posypać sezamem oraz świeżą natką kolendry.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Kawa deserowa czekoladowo-cynamonowa
Babeczki z cukinią i borówkami >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/wieprzowina-po-tajsku