ßßß Cookit - przepis na Zamieszanie z kolczakiem

Zamieszanie z kolczakiem

nazwa

Wykonanie

Długo nie mogłam się zdecydować, co zrobić z kolczaka obłączastego, to dziwny grzyb trochę w smaku jak kurki a trochę przypomina boczniaki. Myślałam, myślałam… aż wszyscy zgłodnieli i zrobiła się draka, że matka zamiast karmić głodzi tych niedożywionych, co to sami rączek nie pobrudzą w kuchni a oczekiwania mają nieprzeciętne
Ponieważ czasu nie miałam na wyrafinowane kombinacje, bo przecież mogli „umrzeć z głodu” – trzeba było zrobić coś na szybko… a jak na szybko to najlepsze są dania w stylu chińskim. Tak więc kolczak został zamieszany w „chińską drakę”… i na tym całym zamieszaniu dobrze wyszedł – pasował idealnie do pozostałych składników i świetnie smakował. W sumie to ten kolczak całkiem przypomina różne chińskie grzybki.
Składniki na 3-4 porcje zamieszanego kolczaka:
makaron sojowy – 200 g,
cebula – 3 szt,
cukinia żółta – 3 szt,
marchew – 2 szt,
pieczarki – 40 dkg,
kolczak obłączasty – 40 dkg,
keczup – 1 łyżka,
sos sojowy – 2 łyżki,
sos ostrygowy – 1 łyżeczka,
miód – 1 łyżeczka,
olej do smażenia
masło do smażenia,
czosnek – 1 ząbek,
papryka ostra – 1 łyżeczka,
kolendra mielona (u mnie oryginalna tunezyjska) – 1 łyżeczka,
kolendra natka – 1 pęczek.
Przygotowanie:
Najpierw umyć i oczyścić kolczaki. Poczekać aż obeschną a następnie pokroić w paseczki i przesmażyć na maśle. Doprawić solą i odrobiną miodu. Kolczaki puszczą wodę, więc smażyć kilka minut, żeby płyn odparował.
W dużym woku rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki marchewki. Przesmażyć aż się cebula zeszkli a potem dodać obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawić sosem sojowym i ostrygowym, dusić w sosie własnym. Po kilku minutach dodać młodą żółtą cukinią pokrojoną w kostkę. Dusić około 15 minut. Dodać kolczaka razem z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Doprawić łyżką keczupu, mieloną kolendrą oraz ostrą papryką.
Makaron sojowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dołożyć do warzyw. Przesmażyć razem, sprawdzić smak i ponownie doprawić. Podawać posypane posiekaną natką kolendry.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/zamieszanie-z-kolczakiem