Wykonanie
Długo nie mogłam się zdecydować, co zrobić z kolczaka obłączastego, to
dziwny grzyb trochę w smaku jak
kurki a trochę przypomina boczniaki. Myślałam, myślałam… aż wszyscy zgłodnieli i zrobiła się draka, że matka zamiast karmić głodzi tych niedożywionych, co to sami rączek nie pobrudzą w kuchni a oczekiwania mają nieprzeciętnePonieważ czasu nie miałam na wyrafinowane kombinacje, bo przecież mogli „umrzeć z głodu” – trzeba było zrobić coś na szybko… a jak na szybko to najlepsze są dania w stylu chińskim. Tak więc kolczak został zamieszany w „chińską drakę”… i na tym całym zamieszaniu dobrze wyszedł – pasował idealnie do pozostałych składników i świetnie smakował. W
sumie to ten kolczak całkiem przypomina różne chińskie
grzybki.
Składniki na 3-4 porcje zamieszanego kolczaka:
makaron sojowy – 200 g,
cebula – 3 szt,
cukinia żółta – 3 szt,
marchew – 2 szt,
pieczarki – 40 dkg,kolczak obłączasty – 40 dkg,
keczup – 1 łyżka,
sos sojowy – 2 łyżki,
sos ostrygowy – 1 łyżeczka,
miód – 1 łyżeczka,
olej do smażenia
masło do smażenia,
czosnek – 1 ząbek,
papryka ostra – 1 łyżeczka,
kolendra mielona (u mnie oryginalna tunezyjska) – 1 łyżeczka,
kolendra natka – 1 pęczek.Przygotowanie:Najpierw umyć i oczyścić kolczaki. Poczekać aż obeschną a następnie pokroić w paseczki i przesmażyć na
maśle. Doprawić
solą i odrobiną
miodu. Kolczaki puszczą
wodę, więc smażyć kilka minut, żeby płyn odparował.W dużym woku rozgrzać
olej. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekany
czosnek, pokrojoną w piórka
cebulę oraz plasterki
marchewki. Przesmażyć aż się
cebula zeszkli a
potem dodać obrane i pokrojone w ćwiartki
pieczarki. Doprawić
sosem sojowym i
ostrygowym, dusić w sosie własnym. Po kilku minutach dodać
młodą żółtą
cukinią pokrojoną w kostkę. Dusić około 15 minut. Dodać kolczaka razem z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Doprawić łyżką
keczupu, mieloną
kolendrą oraz
ostrą papryką.
Makaron sojowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dołożyć do warzyw. Przesmażyć razem, sprawdzić smak i ponownie doprawić. Podawać posypane posiekaną
natką kolendry.