Wykonanie
Dziś bardzo szybkie i smaczne danie -
tofu z warzywami i czerwoną pastą
curry. Ostrość domowej pasty
curry idealnie współgra z
tofu. Świetny pomysł na szybki obiad z woka :)Składniki na 2 porcje:180 g
tofu1 średnia
marchew1 mała
cukinia2 małe
papryki w różnych kolorach200 g
pieczarekpół szklanki prażonych
orzeszków ziemnychząbek
czosnkułodyga
trawy cytrynowejłyżeczka czerwonej pasty
curryłyżka sosu
sosu ostrygowego (w wersji wegeńskiej można zastąpić dodatkową łyżką
sosu sojowego)łyżka
sosu sojowegoolej do smażenia
wodado podania: listki
kolendryWarzywa umyć, obrać,
marchew i
paprykę pokroić w słupki, a
cukinię,
pieczarki i
czosnek w talarki.
Trawę cytrynową obrać i posiekać. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju i podsmażyć na nim pastę
curry,
czosnek i
trawę cytrynową aż zapach pasty stanie się bardzo intensywny (czyli zaczną piec śluzówki i będziecie pędzić żeby otworzyć okno, bo okap już nie pomaga). Dodać warzywa i pokrojone w kostkę
tofu, smażyć 5 minut na sporym ogniu (
marchew i
papryka powinny pozostać twardawe), dodać sosy wymieszane z 50 ml
wody, smażyć jeszcze 1-2 minuty, na sam koniec dodać uprażone orzeszki i wymieszać. Podawać posypane listkami
kolendry, można dodać też szeroki
makaron ryżowy.