Wykonanie
Niezbędne produkty:1 szklanka
kaszy gryczanej150 gr
sera białego4
cebule6 ząbków
czosnku3 łyżki
mąki2
jajkabułka tartaPrzyprawy:
kminek,
majeranek,
kurkumaDzisiaj Święto, 11 listopada i większość sklepów zamknięta. Niedługo po śniadaniu, Małe Dzioby zaczęły wspominać o obiedzie.W lodówce brak
mięsa więc trzeba było zrobić kotlety z czegoś innego.Rozpoczynamy od ugotowania
kaszy. Zwykle na 2 szklanki
wody wsypujemy szklankę
kaszy.Po ugotowaniu dodajemy do niej zeszkloną
cebulkę, drobno posiekany
czosnek,
mąkę i
jajka oraz
zioła.
Wszystko mieszamy i lepimy niewielkie kotleciki a następnie obtaczamy w startej
bułce.Układamy kotlety na blasze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kotlety pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia dodałem po kawałeczku
masła aby przyrumieniły się z zewnątrz.
W międzyczasie przygotowałem
brokuły z
czosnkiem.
Brokuły zanurzamy we wrzątku na nie więcej niż 1-2 minuty a następnie po odsączeniu z
wody wrzucamy na rozgrzaną patelnię z przyrumienionym
czosnkiem.
Tak przygotowane
brokuły będą chrupkie ale za razem delikatne a ponadto nie wygotujemy z nich wszystkich wartości odżywczych.Upieczone kotleciki podałem z
Ciecierzycą w pomidorach i
brokułami.
SMACZNEGO !!!