Wykonanie
Kolejna propozycja na wielkanocnystół. Niezastąpiona, wspaniała biała
kiełbasa z
cebulką,
rodzynkami,ziołowymi
przyprawami i sosem z bardzo delikatną nutką
piwa.Sposób wykonania jest niezwykleprosty a efekt końcowy zachwyciwszystkich miłośników tej typowoświątecznej potrawy.
Białą kiełbasęlubimy bardzo, w każdej postaci.Zwykle kupuję ją u zaprzyjaźnionegomasarza - wyroby są tradycyjne, domowe,zawsze smaczne i świeże.6-8
białych kiełbas, 2
cebule, garstka
rodzynek, 150 ml
jasnego piwa, chlust
oleju,
majeranek,
pieprz, macierzanka, hyzop, odrobina
soli.
Kiełbasę umyłam, włożyłam do gorącej
wody na
siedem minut. Wyjęłam, odłożyłamdo wystygnięcia. Zimną ponacinałam: w kratkę z jednej strony, w cienkie paski z drugiej.Usmażyłam na rumiano na rozgrzanym
oleju. Dodałam pokrojoną w piórka
cebulę, smażyłamrazem mieszając co jakiś czas. Gdy
cebula zrobiła się szklista dołożyłam
rodzynki i wlałam
piwo. Dusiłam do momentu, aż
alkohol wyparował, zostawiając smak i subtelny aromat.Na końcu wsypałam świeżo utłuczony
pieprz,
sól,
majeranek, hyzop i macierzankę. Delikatniewymieszałam. Tę potrawę lubię podawać z dużą ilością
sałaty,
koperkiem,
bazylią i
natką.Bardzo smacznie polecam :)