Wykonanie
To było jedno z ulubionych dań mojego Taty, a sposobu jego robienia moja Mama nauczyła się od mojego Dziadka ze strony Taty, który przywiózł go z rodzinnej Łotwy.
Biała kiełbasa, najlepiej surowa ( można i parzoną, wtedy krócej się dusi), podsmażona z dużą ilością
cebuli i duszona
potem w
piwie, z
pieprzem i
majerankiem, smakuje najlepiej na świąteczną lub niedzielną kolację.kilka kawałków
białej kiełbasy, surowej lub parzonej3 duże
cebuleszklanka
jasnego piwapieprz,
majeranekłyżeczka
suszonych warzywolej do smażenia
Kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju w towarzystwie pokrojonej w plastry
cebuli. Gdy się przyrumieni, dodajemy
piwo i dusimy do miękkości. Jeśli
kiełbasa jest surowa , trwa to nieco ponad pół godziny, jeśli parzona, wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy
suszone warzywa,
pieprz i
majeranek, ile kto lubi.Możemy ją zjeść z
ziemniakami z
wody, jako danie obiadowe ( dobra jest do tego zasmażana
kiszona kapusta), albo z
chlebem i też dobrze z
kapustą, na kolację. Jest to też świetne danie na wielkanocne śniadanie. Smacznego !