Wykonanie
Kiełbaska bardzo nam smakowała. Pierwszy raz upiekłam ją z
piwem - muszę przyznać, że to ciekawy sposób; nabrała bardzo fajnego smaku, jest delikatna, z lekko wyczuwalną nutą
musztardy. Danie dobrze mi się kojarzy, bo przywodzi na myśl wakacyjny klimat.
Składniki :ok. 1 kg
białej kiełbasy (parzonej)2 duże
cebule2 łyżki słodkiej
musztardy0,5 łyżeczki tartego
chrzanuoliwa lub
olejsól,
pieprz0,5 szklanki
jasnego piwaPrzygotowanie :
Cebulę kroję w grube plasterki,
kiełbaski nacinam z obu stron na głębokość ok. 0,5 cm. Na dno naczynia do pieczenia wlewam trochę
oliwy, wykładam na nią
cebulę - oprószam
cebulę solą i
pieprzem. Na
cebuli układam
kiełbaski, smaruję je z góry połową
musztardy. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C (od czasu do czasu polewam
kiełbaski oliwą z dna). Następnie odwracam
kiełbaski, dolewam
piwo, zwiększam temperaturę do 230 stopni C. i piekę wszystko jeszcze 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmuję
kiełbaski, miksuję sos, ewentualnie doprawiam go do smaku odrobiną
chrzanu, układam
kiełbaski z powrotem. Na ostatnie minuty włączam funkcję grilla, by
kiełbaski się dodatkowo przyrumieniły. Podaję gorące, z pikantną surówką.Przepis autorski.