ßßß
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo!Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu), a o bakłażanie tutaj .
Składniki na 4 osoby:250 g makaronu strozzapreti1/4 cebuli2 małe białe kiełbaski300 g opienków1 duży bakłażan2 łyżki oliwynatka pietruszkiSól, pieprz, do smakuolej do smażeniaszybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać wody i dusić ok 20 min, aż grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. W tak zwanym miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu.Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki.Smacznego.
Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku: