Pin ItDomowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać z pure z ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję, odmrażam i piekę w winie. Jest doskonała,Czas przygotowania: 50 minutSkładniki:8 kawałków surowej białej kiełbasy (tutaj przepis na domową kiełbasę)2 spore cebule1 szklanka białego wytrawnego wina1 łyżka majerankuok. 1 łyżeczki czerwonej paprykipieprzolej do smażeniaszczypta soliWykonanie:Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 40 minut.