ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Domowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać z pure z ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję, odmrażam i piekę w winie. Jest doskonała,
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
8 kawałków surowej białej kiełbasy (tutaj przepis na domową kiełbasę)
2 spore cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka majeranku
ok. 1 łyżeczki czerwonej papryki
pieprz
olej do smażenia
szczypta soli
Wykonanie:
Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 40 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-z-cebula-w-biaym.html